5 причини да включвате овесените ядки в менюто си всеки ден!

5 причини да включвате овесените ядки в менюто си всеки ден!

Овесените ядки са една от най-популярните и здравословни храни, които можем да включим в ежедневното си меню. Те са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето.

Съдържат множество важни нутриенти, които подкрепят здравето на сърцето, храносмилателната система и дори могат да облекчат някои симптоми, свързани с менопаузата.

В материала ще разгледаме какво съдържат овесените ядки, какви ползи предлагат за организма и как могат да бъдат полезни за жените в прехода към менопауза.

Какво съдържат овесените ядки?

Богати са на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те са едни от най-пълноценните зърнени храни и съдържат редица хранителни вещества, които са от полза за здравето.

Нека разгледаме основните съставки, които се намират в овесените ядки:

Богат източник на фибри: В 100гр. овесени ядки се съдържат около 10гр. фибри. Разтворимите фибри, по-специално бета-глюканът, са известни със своето свойство да понижават нивата на лошия холестерол в кръвта, което води до подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Подпомагат също доброто храносмилане и предотвратяват запек.

Протеини: Овесените ядки съдържат около 16гр. белтъчини за 100гр., което ги прави източник на качествени растителни протеини. Те са отлични за хора, които следват вегетарианска или веганска диета и желаят да си набавят достатъчно протеин с храната.

Здравословни мазнини: Въпреки че съдържат мазнини, те са предимно здравословни ненаситени мазнини (7гр мазнини/100гр), които са важни за поддържане здравето на сърцето и мозъка.

Сложни въглехидрати: Общо, около 70-80% от въглехидратите в овесените ядки са сложни, като 10% са разтворими и неразтворими фибри. Това прави овесените ядки  отличен източник на въглехидрати с бавен ефект върху кръвната захар, което поддържа стабилни нива на енергия през деня.

Витамини и минерали: Отличен  източник са на ценни витамини като B1 (тиамин), B5 (пантотенова киселина), витамин E, както и на минерали като магнезий, желязо, фосфор, калций и калий. Тези микроелементи са важни за поддържане на енергията, доброто функциониране на нервната система и костното здраве.

Антиоксиданти: Овесените ядки съдържат полифеноли и авенантрамиди, които са мощни антиоксиданти. Те спомагат за намаляване на възпаленията и защитават клетките от оксидативния стрес.

Ползите за организма

Овесените ядки осигуряват многобройни ползи за здравето, като подобряват храносмилането, сърдечното здраве и подпомагат контрола над теглото.

Защо да ги включите в ежедневното си меню?

1. Подобряват храносмилането: Овесените ядки са богати на фибри, които се разтварят във вода и образуват гелоподобна субстанция. Това забавя храносмилането и осигурява по-дълго чувство на ситост, което контролира теглото. Предотвратяват също запека и подобряват общото здраве на храносмилателната система.

2. Подкрепят сърдечно-съдовото здраве: Овесените ядки са чудесен източник на бета-глюкан, разтворимата фибра, която е свързана с намаляване нивата на "лошия" холестерол (LDL). Това снижава риска от атеросклероза и сърдечни заболявания.

3. Регулират нивата на кръвната захар благодарение на високото съдържание на разтворими фибри, които забавят усвояването на захарите.

Овесените ядки осигуряват многобройни ползи за здравето, като подобряват храносмилането, сърдечното здраве и подпомагат контрола над теглото.

4. Действат добре на кожата: Овесените ядки са известни с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства, които помагат за подобряване състоянието на кожата. Те често се използват и в козметични продукти, като овесени маски и кремове, благодарение на тяхната успокояваща и хидратираща сила.

5. Увеличават енергията: Поради съдържанието на сложни въглехидрати и протеини, овесените ядки осигуряват стабилни нива на енергия през деня, което ги прави отличен избор за закуска и пълноценен старт на деня.

Ползите от овесените ядки в периода на (пери)менопауза

Менопаузата е период, който създава редица предизвикателства за жените заради хормоналните колебания и симптоми като - горещи вълни, промени в настроението и вагинална сухота.

Включването на овесените ядки в менюто може да бъде полезно в различни направления като:

Баланс на хормоните: Овесените ядки съдържат фитоестрогени – растителни съединения, които имат леко естрогеноподобно действие в организма. Това може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с менопаузата, като горещи вълни и промени в настроението.

Превенция на сърдечно-съдовите заболявания: Поради високото съдържание на бета-глюкан, овесените ядки могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, което е важно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, които стават по-чести след менопаузата.

Подпомагане на костното здраве: Овесените ядки са добър източник на минерали като магнезий и фосфор, които са важни за поддържането на здрави кости. След менопаузата, когато нивата на естроген значително намаляват, жените са изложени на повишен риск от остеопороза.

Подобряване на храносмилането: Проблемите с храносмилането и запекът, могат да зачестят с навлизането в менопауза, но фибрите в овесените ядки спомагат  за нормализиране на храносмилателната функция и облекчават тези симптоми.

Как да ги консумираме ?

Могат да бъдат включени в различни ястия, като закуски, десерти и основни.

Ето няколко начина за тяхната консумация:

Овесени ядки за закуска – Могат да се приготвят с мляко или вода и да се комбинират с плодове, мед и ядки. Това е идеалната закуска зареждаща с енергия деня.

Овесени ядки в смутита – Добавете ги към смутита, за да бъдат по-засищащи и хранителни.

Добавяне в печива – Овесените ядки могат да бъдат използвани в рецепти за печива, като мъфини, бисквитки, палачинки и дори хляб.

Овесени ядки в салати – За по-разнообразен начин на консумация, може да добавите овесени ядки към салати като хрупкав крънч.

Лесна рецепта с овесени ядки: Овесени мъфини с банан и орехи

Необходими съставки:

1 чаша фини овесени ядки

1 зрял банан, намачкан

2 яйца

1/4 чаша мед или кленов сироп

1/2 чаша мляко

1 ч.л. канела

1 ч.л. бакпулвер

1/2 чаша орехи, нарязани или счукани на едро

стафиди (по желание)

Приготовление:

Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за мъфини с хартиени капсули.

В голяма купа смесете овесените ядки, канелата и бакпулвера.

Добавете намачкания банан, яйцата, меда и млякото и разбъркайте добре.

Добавете нарязаните орехи (стафиди) и разбъркайте още веднъж.

Разпределете сместа в капсулите за мъфини и печете за около 20-25 минути или докато забодената клечка излезе суха.

Оставете да се охладят и сервирайте.

Тези овесени мъфини са чудесни за закуска или следобеден снакс, като осигуряват енергия и богати хранителни вещества за организма.


Статията има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар!

Прочети още

Нашите експерти

Д-р Ивелина Герова

Диетолог. Експерт Женско здраве

Д-р Мария Алексиева

Ендокринолог

Д-р Елица Валериева

АГ Оперативен гинеколог

Гергана Радович

Специалист по съня. Холистичен терапевт

Д-р Паула Лозанова 

Дерматолог и лицево-челюстен хирург

Д-р Даниела Карабелова

Специалист обща медицина, хомеопатия

Д-р Георги Николов

Кардиолог

Весела Стефанова

Естествен психотерапевт

Д-р Веселина Яначкова

Ендокринолог

Д-р Иван Неделчев

Фитнес консултант

Лили Стефанова

Фитнес треньор

Д-р Габи Петрова

Сексолог - психолог

Доц. д-р Мария Юнакова

АГ Репродуктивен специалист

Яна Данаилова

Физиолог, нутриционист, холистичен терапевт

Д-р Мариела Василева

Хирург - мамолог

Експертите отговарят

Етапи на менопаузата

Хормони

Килограми и хранене

Хомеопатия

Сексуален живот

Красота

Всички теми